Voetanalyse

De klemtoon van de voetanalyse ligt op het maken van een ganganalyse. Bij sporters spreken we van een loopanalyse i.p.v. een ganganalyse.  De impact op de drukmat of loopband is groter, maar de aandachtspunten zijn dezelfde.

 

 

1. Kort vraaggesprek

Bij een voetanalyse worden tijdens een kort vraaggesprek de oorzaken van een klacht onderzocht.  Hiervoor wordt ook de achtergrond van de persoon in kaart gebracht (job, hobby’s, …).

2. Gang-of loopanalyse

Een ganganalyse is een onderzoek naar de manier waarop een persoon stapt. Het doel van een ganganalyse is om eventuele afwijkingen, problemen of onevenwichtigheden in het gangpatroon van een persoon te identificeren. Hiervoor maken we gebruik van een loopband of drukmat waarop herhaaldelijk wordt gestapt of gelopen.

De belangrijkste aandachtspunten zijn:
 

 • STAPFREQUENTIE EN STAPLENGTE De stapfrequentie verwijst naar het aantal stappen per minuut, terwijl de staplengte de afstand is die wordt afgelegd tussen twee opeenvolgende stappen. Samen geven deze metingen inzicht in het algehele looptempo.
 • VOETAFWIKKELING De manier waarop de voet afwikkelt tijdens het lopen, met inbegrip van het contact van de hiel, de overgang naar de middenvoet en het afduwen met de tenen, wordt geanalyseerd.
 • VOETDRUK EN BELASTING De verdeling van de voetdruk tijdens het lopen. Dit kan ongelijkmatige belasting of drukpunten identificeren.
 • KNIE- EN HEUPBEWEGINGEN De bewegingen van de knieën en heupen worden geobserveerd om te beoordelen of er sprake is van onnatuurlijke bewegingen, die van invloed kunnen zijn op het gangpatroon.
 • SYMMETRIE VAN DE TREDEN De symmetrie tussen de linker- en rechtervoet wordt geanalyseerd om te zien of er asymmetrieën zijn die kunnen wijzen op mogelijke problemen.
 • SPIERACTIVITEIT In sommige gevallen kan de spieractiviteit tijdens het lopen worden gemeten om te beoordelen of spiergroepen in balans zijn en goed samenwerken.
 • BALANSEVELUATIE De algehele balans en stabiliteit tijdens het lopen kunnen worden beoordeeld om eventuele risico’s op vallen of andere bewegingsproblemen te identificeren.

3. Advies

Het resultaat van de voetanalyse leidt uiteindelijk tot een gericht advies:

 • Steunzolen op maat
 • Schoenadvies
 • Podologische voetverzorging
 • Doorverwijzing naar arts of kiné.

Veelgestelde vragen

Waarom een voetanalyse?

Een voetanalyse kan worden uitgevoerd om diverse redenen, zoals het identificeren van de oorzaak van blessures, het evalueren van de effectiviteit van orthopedische hulpmiddelen (bijv. inlegzolen), of het verbeteren van de prestaties bij sporters. Vaak wordt een voetanalyse bij ons geboekt op advies van een arts, in combinatie met een voorschrift voor steunzolen. 

Een voetanalyse kan ook op eigen initiatief bij ons geboekt worden -telefonisch of online.

Is een voetanalyse hetzelfde als een voetmeting?

Nee, een voetmeting en een voetanalyse zijn niet hetzelfde.

Bij een voetmeting worden de exacte maten van een voet opgenomen. Dit gebeurt bij ons zeer nauwkeurig door middel van 3D voetscanning.  Voetmeting is bij House of Feet een standaard procedure die voorafgaat aan het maken van steunzolen of schoenen op maat. Een voetmeting is bij ons gratis.

Bij een voetanalyse wordt door middel van een gang- of loopanalyse een meer uitgebreide evaluatie gemaakt van de voet.

Hoelang duurt een voetanalyse?

Een voetanalyse duurt maximaal 30 minuten.

Kan ik direct een afspraak maken of is er een voorschrift van de arts nodig?

Er is geen voorschrift nodig.  Je kan rechtstreeks bij ons een afspraak maken.

Wat kost een voetanalyse?

Een voetanalyse kost 30 euro.

Werkt U in de zorg?

House of Feet PRO

Bent u arts, podoloog, verpleegkundige of verantwoordelijke in een rusthuis of MPI. Neem een kijkje op pro.houseoffeet.be. Deze website, gericht aan professionals uit de zorgsector, is een kanaal om u te informeren en te ondersteunen i.v.m. steunzolen, orthopedische schoenen, diabetesschoenen, etc… We werken graag met u samen om uw patiënten maximale voetzorg te verlenen.

Hebt u vragen? Wenst u een afspraak?

050 31 68 00

MAIL ons

Winkel van uw keuze:

ontvang onze nieuwsbrief

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt een 10-tal keer per jaar een korte nieuwsbrief in je mailbox.  Toch niet wat je ervan verwacht?  Eén klikje en we schrappen je terug uit de mailinglijst.

privacy

Je vindt bij ons een uitgebreide collectie schoenen voor voeten met iéts meer eisen.  In ons atelier maken we steunzolen en orthopedische schoenen op maat.

contact

Adres

Monnikenwerve 171
8000 Brugge

snel naar

comfortschoenen

steunzolen op maat

orthopedische schoenen op maat

semi-orthopedische schoenen

podologie

voetanalyse

afspraak

shop

pro

winkels

brugge

oostende

ieper

aalst

lokeren

antwerpen