DIABETES: EXTRA AANDACHT VOOR JE VOETEN.

Eigen redactie

Wat is een diabetische voet?

Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten. Dat heet ‘diabetische voet’. Het is belangrijk dat je je voeten goed verzorgt en checkt om problemen te voorkomen.

Door diabetes kunnen bloedvaatjes (angiopathie) en zenuwen beschadigd raken (neuropathie). Daardoor stroomt het bloed minder goed door je benen en voeten. Ook voel je dan minder in je voeten en je merkt het niet als je een wondje hebt. Het wondje kan gaan ontsteken en een ulcus of zweer worden.

 

Welke symptomen kan je opmerken?

  •  koude voeten
  •  tintelende voeten, pijnscheuten
  •  minder gevoel in je voeten
  •  moeilijk genezende wondjes
  •  verkleuringen aan tenen en voet
  •  rode, gezwollen voet (bij de Charcot-voet*)

 

Goed controleren is heel belangrijk

Als je diabetes hebt, genezen wondjes minder snel. Dat maakt de behandeling van wondjes en zweren extra moeilijk. Soms lukt de behandeling niet goed. Uiteindelijk bestaat de kans dat een teen, voet of zelfs been geamputeerd moet worden . Gelukkig kan goed opletten en op tijd behandelen veel problemen voorkomen. Preventief zijn semi-orthopedische schoenen (lees hier het belang van semi-os: link naar post semi-os en uitleg) ideaal om wondjes te voorkomen. Op maat gemaakte zolen kunnen op hun beurt de drukverdeling optimaliseren. Zo vermijden we dat er zich drukwonden ontwikkelen.

 

Regelmatige controle is dus erg belangrijk. Niet alleen door de arts, maar vooral door jezelf. Een podoloog of een medische pedicure met specialisatie in diabetische voet kunnen ook helpen. Lees ook: https://houseoffeet.be/gepubliceerd/5x-voetverzorgingstips-voor-diabetici.

 

* Charcot-voet: Een Charcot-voet komt meestal voor bij mensen met diabetes (zowel type 1 als 2) De aandoening kan ontstaan door een simpele blessure, zoals verstappen of zwikken. Maar meestal ontstaat een Charcot-voet zonder enige aanleiding. De voet wordt warm, rood en dik en kan van vorm veranderen. Het is belangrijk dat een acute Charcot-voet snel wordt behandeld. Bij voorkeur verwijst men de patiënt naar een (multidisciplinaire) voetenpolikliniek met ervaring in de behandeling van een charcot-voet. Tijdens de nabehandeling zorgt orthopedisch schoeisel voor een goede pasvorm en ondersteuning van de voet.

HOUSE OF FEET
Monnikenwerve 171
8000 Brugge
T 050 31 68 00