podologie

Wat doet een podoloog?

Onze podologen helpen u bij verschillende klachten die te maken hebben met uw voet.  Er kunnen problemen zijn met de vorm of de beweeglijkheid van de voet; overbelasting is vaak een bron van pijn en problemen.  Onze podologen gaan zowel onderzoeken als verzorgend te werk.  Ook formuleren ze gefundeerde adviezen, zowel naar eventuele vervolgbehandelingen als naar schoenenkeuze.  Hieronder lichten we de voornaamste behandelingen van onze podologen kort toe.

Podologisch onderzoek

Dit omvat een biomechanisch onderzoek en een loopanalyse.  Er wordt grondig gekeken hoe de patiënt stapt, hoe mobiel de voet en de enkel zijn en of de patiënt beperkt wordt in de een of andere beweging. Op basis van deze analyse wordt beslist wat de volgende stappen zijn: steunzolen, siliconen ortheses, vilttherapie, een doorverwijzing naar een specialist, huisarts of kiné, …

PODOLOGISCHE VOETVERZORGING

De podoloog luistert naar de klacht van de patiënt en bestudeert de voet. Alle nagels worden recht geknipt om ingegroeide teennagels te vermijden. Met een peerfreesje wordt de nagel mooi gladgemaakt. Nu worden de nagelwallen schoongemaakt en met een eeltmesje wordt al het eelt verwijderd. Ook met eksterogen wordt komaf gemaakt. Met het freesje wordt alles daarna extra zacht gemaakt. Een goede voetcrème sluit de behandeling af.

DIABETISCHE VOETVERZORGING

Bij een diabetische voetverzorging gaat de podoloog extra voorzichtig te werk. Elk klein wondje kan immers grote gevolgen hebben. Een precisiewerkje dus. De nagels worden daarom aan de zijkant iets langer gehouden dan in het midden zodat ingroeien absoluut onmogelijk is. Of een u-vorm met iets langere nagelhoeken.

NAGELBEUGELS

Sommige nagels staan wat bol waardoor ze gaan drukken en soms zelfs ingroeien. Daarom wordt een nagelbeugel geplaatst. Op de nagel komt een dunne beugel die de nagel omhoog trekt. De nagelbeugel groeit mee met de nagel en wordt na enkele weken herplaatst tot de nagel uiteindelijk terug rechtstaat en het ingroeigevaar geweken is.

VILTTHERAPIE

Een open wondje onderaan de voet, een drukplek op of onder de teen, eeltknobbels…. Het kan veel pijn veroorzaken. Via vilttherapie wordt daarom vilt bevestigd rond die pijnlijke plekken. Zo verdwijnt de druk op die plek of wonde en wordt stappen een heel stuk draaglijker.

SILICONEN ORTHESEN

Wie last heeft van een hamerteen, klauwteen of tenen die over elkaar groeien, kan geholpen worden met een siliconen orthese. Dit hulpmiddel wordt direct op je voet gemaakt en gaat je tenen beschermen of in een juistere positie sturen. Zo kan een ontsteking tijdelijk ontlast worden dankzij zo’n siliconen orthese, kan het hulpstuk er voor zorgen dat je tenen netjes in de rij blijven of vermijden dat je teentoppen overbelast worden. Nu eens protectief, dan weer correctief. Van beschermen tot herstellen dus.

Wat kan een bezoek aan de podoloog voor mij betekenen?

Voor wie

 Vaak komen patiënten via doorverwijzing bij onze podologen terecht.  Even goed kan u echter op eigen initiatief een afspraak maken.  

Onze voeten hebben het hard te verduren; ze dragen ons de ganse dag en zeker wie een staand of stappend beroep heeft draagt er best goed zorg voor.

Voetproblemen ontstaan vaak sluipend langzaam.  Aanpakken van het probleem wordt daarom vaak uitgesteld met als gevolg dat pijn en ongemak stelselmatig toenemen.  Jammer, als je weet dat heel vaak, kleine ingrepen, een grote bijdrage kunnen betekenen voor je dagelijks stap- en levenscomfort.  Heel vaak krijgen we te horen: ik herleef!  Ik had veel vroeger moeten langskomen.

VOORDELEN

Je stapcomfort verbetert aanzienlijk

Je hebt minder tot geen pijn meer

Je herwint je mobiliteit

Je voorkomt dat problemen erger worden

HOUSE OF FEET
Monnikenwerve 171
8000 Brugge
T 050 31 68 00
BE 0415.794.755