Hoe vermijd je voetpijn tijdens een staande job?

bron: eigen redactie

Weinig tijd? Je vindt een beknopte samenvatting van dit artikel onderaan de pagina.

Een staande job is in veel aspecten intensiever dan een bureaujob. Misschien sta je voor de klas? Of misschien sta je de hele dag recht terwijl je de haren van je klanten knipt? In zulke gevallen is het van uiterst belang om extra aandacht te besteden aan je voeten en voetgezondheid. Lang rechtstaan kan namelijk verschillende voetklachten met zich meebrengen. In deze blogpost geven we je een kort overzicht van enkele tips die je kan toepassen om voetpijn te vermijden.

Klachten tijdens het werk

Het is algemeen gekend dat langdurig zitten nefast is voor je gezondheid. Het kan heel wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengen zoals diabetes of hart- en vaatziekten. Maar wist je dat staand werken net zoveel nadelen kan hebben als zittend werken? Je voeten ondervinden namelijk heel wat druk tijdens deze periodes van langdurig staan en dit zou op lange termijn gevolgen kunnen hebben.

Langdurig staan zorgt voor een toegenomen druk op de bloedvaten, waardoor de bloeddruk in de aderen stijgt en het bloed slechter circuleert. Bovendien zijn klachten zoals spataders, pijn in de voeten, gezwollen enkels en/of voeten, chronische rugklachten en gewrichtspijn in de knieën of heupen niet ongewoon. Daarnaast hebben personen met een staande job ook een grotere kans op standafwijkingen in de voet. Denk bijvoorbeeld aan platvoeten, eeltknobbels, hallux valgus, enzovoort.

Je bent je daarom best bewust van de verschillende tips om voetklachten (nu én in de toekomst) te vermijden. Om het je gemakkelijk te maken, sommen we er hieronder de belangrijkste tips voor je op:

1. Voldoende gaan zitten

In de afgelopen jaren – en zeker na de covid-19 pandemie waardoor we in grote getallen van thuis uit werkten – zijn we ons bewuster geworden van de gevolgen van langdurig zittend of staand werken. Zo is de in hoogte verstelbare bureau, bijvoorbeeld, fors in populariteit toegenomen. Deze biedt namelijk de mogelijkheid om tijdens het werken te veranderen van houding en afwisselend zittend of staand te werken.

Dit is een eerste (en misschien wel de belangrijkste) tip om voetklachten te vermijden: wissel voldoende af tussen staan en zitten. Voldoende gaan zitten als je een staande job uitvoert is een must als je voetklachten wil vermijden! Zelfs wanneer je echt niet anders kan dan staan tijdens je job, pas je best enkele momenten in om dit wel te doen. Denk maar aan je lunchpauze, of wanneer je de telefoon opneemt of wat papierwerk invult. Ondanks het slechts om korte momenten gaat, zullen ze een grote impact hebben op het vermijden van voetklachten!

2. Wandelen

Nog een gadget dat tegenwoordig vaker gebruikt wordt bij bureauwerkers is de loopband. Deze personen combineren dan een (al dan niet) in hoogte verstelbare bureau met een verplaatsbare loopband waar ze op kunnen wandelen tijdens het werken.

Wandelen is echter niet alleen aangeraden voor personen met een zittende job; ook personen die lang rechtstaan hebben er baat bij. Wandelen is namelijk veel minder vermoeiend voor je voeten en benen dan staan. Het stimuleert de bloedsomloop en zorgt ervoor dat je voeten, benen en rug veel minder snel vermoeid geraken. Bovendien is wandelen ook positief voor je gezondheid, aangezien je zo sneller aan de gekende 10.000 stappen per dag komt.

3. Op verschillende plekken staan

Probeer tijdens het werken ook eens af te wisselen tussen de plekken waar je rechtstaat. De ondergrond waar je op staat heeft namelijk een impact op de verdeling van de druk op je voet. Een keramische of betonnen vloer geeft bijvoorbeeld minder demping aan de voet dan een houten vloer of een tapijt. Het kan daarom aangewezen zijn om af en toe ergens te gaan staan waar er wel enige vorm van schokabsorptie aanwezig is. Bovendien oefent de koude van een betonnen of keramische vloer ook invloed uit op je voeten; dit zorgt voor een slechtere bloedsomloop. Op warmere plekken gaan staan waar ook enige vorm van schokdemping aanwezig is, zoals een tapijt, een houten vloer of gras als je buiten staat, heeft dus meerdere positieve bijwerkingen.

Als het niet mogelijk is om de ondergrond waar je op staat te veranderen, dan kan je overwegen om een anti-vermoeidheidsmat aan te schaffen. Deze worden speciaal ontworpen om de belasting op je voeten en (onder)benen te verminderen. Een anti-vermoeidheidsmat bevat verschillende kussentjes die samen een oppervlakte vormen waar je gedurende een lange tijd pijnloos op kan staan. Omwille van de flexibele structuur zal je in feite constant subtiele spierbewegingen maken. Dit zorgt voor een optimalisatie van de bloeddoorstroming en vermindert de belasting op je voeten, waardoor je voeten snel vermoeid aanvoelen. Sta-matten zijn beschikbaar in verschillende materialen, zoals leer, vynil, schuim of zelfs hout.

4. Steunkousen

Steunkousen, ook gekend als compressiekousen, stimuleren de bloedcirculatie in je benen. Ze helpen het vocht in de benen sneller af te voeren, waardoor de druk op de voeten, enkels en onderbenen aanzienlijk verlicht wordt. Hierdoor wordt zwelling vermeden en zullen je benen en voeten minder (snel) vermoeid aanvoelen. Bovendien zorgt de compressie op de benen ervoor dat het bloed, het vocht en de afvalstoffen weer omhoog gestuwd worden, waardoor ook de kans op oedeem of bloedklonters verkleint. Steunkousen worden daarom ook gebruikt om spataders te voorkomen.

Compressiekousen bestaan in veel verschillende vormen en maten. Zo kan je compressiekousen vinden die je als panty draagt, maar evenwel bestaan er steunkousen die de lengte van een lange sok aannemen. Let op: voor verschillende compressiekousen dient een maatname te gebeuren! Neem daarom voor meer gedetailleerde informatie over compressiekousen en steunkousen steeds contact op met een specialist.

5. De juiste (werk)schoenen

Wanneer je langdurig rechtstaat voor je job is het pertinent om de juiste schoenen te dragen. De juiste (werk)schoenen dienen stevig te zijn, comfortabel te zitten, maar ook voldoende ruimte te bieden – en dit terwijl je sokken draagt! Na lang rechtstaan zullen je voeten namelijk wat opzwellen, waardoor schoenen die niet genoeg ruimte bieden zullen beginnen knellen. Verder moet de schoenzool voldoende schokabsorberend zijn en moet de contrefort (hiel) goed aansluiten. Je kiest ook best voor een schoen die voldoende vocht- en luchtdoorlatend is, zeker wanneer je de schoenen een hele dag lang draagt.

Voor personen die een ganse dag op hun voeten doorbrengen is het daarom afgeraden om hoge hakken te dragen. Hakken die hoger zijn dan 5 centimeter dwingen je lichaam er namelijk toe om lichtjes naar voren te kantelen, waardoor er een onevenwicht optreedt van je voeten tot aan je onderrug. Dit onevenwicht zorgt ervoor dat je je voeten, kuiten en knieën overbelast wanneer je zo een lange tijd rondloopt. Bovendien worden je tenen er vaak in samengeduwd, wat kan zorgen voor pijnlijke complicaties na langdurig staan. Wil je, of moet je, toch hakken dragen? Zorg er dan voor dat je regelmatig kan gaan zitten!

Niet alle hakken zijn echter meteen afgeraden; hakken tot en met 12 millimeter geven geen enkel probleem tijdens langdurig staan. In tegendeel, ze zullen zelfs een deel van de druk ontlasten die op de hiel wordt plaatst tijdens het staan. Sommige sportschoenen bouwen om deze reden ondertussen standaard een onzichtbare hak in tussen de 5 en 12 millimeter.

Extra tips

Er bestaan natuurlijk nog een heleboel tips die je kan toepassen om je voetpijn te verlichten. Hierboven bespraken we al de belangrijkste, maar we geven je ook nog graag enkele bijkomende tips mee. Hieronder sommen we daarom nog een handvol extra tips op die je te allen tijde kan toepassen:

  • Neem een juiste houding aan: zet je voeten stevig op de grond neer, met je tenen naar voren gericht, en span je buikspieren lichtjes op om te voorkomen dat je bekken naar voren kantelt.
  • Neem niet steeds dezelfde houding aan wanneer je rechtstaat. Verschuif je gewicht af en toe van het ene naar het andere been, of plaats eens een voet iets voor de andere om de verdeling van de druk op je voeten te veranderen.
  • Als je kampt met overgewicht kan het helpen om wat af te vallen. Overgewicht verhoogt namelijk de kans op bepaalde voetklachten, en door af te vallen zal je de druk op je voeten verlagen.
  • Verwen je voeten af en toe met een massage of extra voetenbad na een lange werkdag.
  • Negeer nooit pijnsignalen van je lichaam! Wanneer je pijn voelt in je voeten of elders in je lichaam, is het ten sterkste afgeraden van deze te negeren. Als je kleine klachten negeert, kunnen ze namelijk uitgroeien tot zwaardere klachten die uiteindelijk je werk zullen belemmeren. Neem op tijd contact met je huisdokter of een voetspecialist in het geval van aanhoudende pijn of letsels.
  • Bij aanhoudende pijn of klachten kan het misschien aangeraden zijn om gebruik te maken van orthopedische inlegzolen of steunzolen

Beknopt

Staand werken kan voetpijn en andere klachten veroorzaken, vergelijkbaar met de risico’s van langdurig zitten. Om dit te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen:
  1. Wissel af tussen staan en zitten: Probeer regelmatig te zitten, zelfs voor korte momenten, zoals tijdens pauzes.
  2. Wandelen: Dit verbetert de bloedsomloop en voorkomt vermoeidheid van de voeten.
  3. Verander van plek: Sta op verschillende ondergronden of gebruik een anti-vermoeidheidsmat voor schokabsorptie.
  4. Steunkousen: Deze verbeteren de bloedsomloop en verminderen zwelling.
  5. Draag geschikte schoenen: Zorg voor schokabsorberende, goed ventilerende schoenen die voldoende ruimte bieden.

Extra tips: wissel van houding, overweeg gewichtsverlies, en negeer pijnsignalen niet. Bij aanhoudende klachten kan contact met een specialist nodig zijn.