VERVORMDE TENEN: EEN VAAK VOORKOMEND VOETPROBLEEM.

bron: avvoetzorg.nl

Hamerteen, klauwteen of mallet teen. 

Vervormde tenen komen vaak voor. Naargelang hun verschijningsvorm worden zij wel hamer- of klauwtenen genoemd. Bij een hamerteen is het eerste gewricht in het kootje gebogen. Bij klauwtenen is niet alleen het eerste gewricht in de teen gebogen, maar ook het tweede gewricht. Daarnaast is er bij een klauwteen vaak sprake van een overstrekking in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje. Bij een mallet teen is alleen het laatste kootje gebogen  

Door de verkeerde stand hebben de tenen meer ruimte nodig in de schoen. In dat geval moet u letten op schoenen met een zeer hoge teenruimte/teenbox of soepel materiaal/rekleder ter hoogte van de tenen. Indien hier geen rekening mee gehouden wordt kunnen er eelt en eksterogen ontstaan door de wrijving tussen de tenen en de binnenzijde van de schoen.

 

Oorzaak 

Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van hamertenen of klauwtenen. Er zijn in het lichaam altijd twee soorten spieren: spieren die ervoor zorgen dat je je ledematen kunt strekken en spieren die ervoor zorgen dat je je ledematen kunt buigen. Deze spieren zijn in evenwicht. Bij hamertenen of klauwtenen is dit evenwicht verstoord, waardoor de tenen overmatig buigen. Het evenwicht kan verstoord worden doordat de functie van de kleine voetspiertjes uitvalt. Enkele oorzaken van het uitvallen van deze functie kunnen zijn:

• suikerziekte
• reuma
• gewrichtsslijtage
• eerder letsel


Naast het uitvallen van de functie van de kleine voetspiertjes kan een hallux valgus een oorzaak zijn van hamertenen. Bij een hallux valgus buigt de grote teen overmatig richting de andere tenen. De tweede teen kan hierdoor omhoog geduwd worden, waardoor de hamerteen ontstaat.

Voortdurende belastingen door het dragen van verkeerd schoeisel o.a. schoenen met hoge hakken en teenslippers (verkrampingen van de tenen om desondanks steun te vinden) en schoenen met zeer smalle, spitse neuzen kunnen ook voor het onevenwicht zorgen.

Er zijn twee soorten hamertenen die van elkaar verschillen in flexibiliteit: Rigide hamertenen zijn stijf. De tenen zijn niet recht te maken, zelfs niet wanneer men probeert de tenen met de vingers recht te buigen. Deze vorm van hamertenen is pijnlijk en kan invloed hebben op de mobiliteit van mensen.

Flexibele hamertenen zijn buigbaar, dat wil zeggen dat men de tenen met de vingers recht kan maken. Deze vorm van hamertenen is doorgaans minder pijnlijk dan rigide hamertenen en heeft minder invloed op de mobiliteit van mensen.

therapie

De therapie is afhankelijk van de flexibiliteit. Bij flexibele hamertenen kunnen spieroefeningen, silicone orthesen, taping en zolen verdere veranderingen mogelijks vertragen of tegengaan. Bij rigide hamertenen is de stand van de teen gewijzigd. Dit veroorzaakt pijn. Er zijn geen geen conservatieve (niet operatieve) behandelingen die de stand van de teen kunnen veranderen. Een niet-operatieve behandeling kan, afhankelijk van de ernst van de aandoening, wel de pijn laten afnemen. Steunzolen kunnen de pijn onder de voorvoet doen verminderen. Silicone orthesen kunnen de drukplekken verminderen of wegnemen. Daarnaast kunnen schoenen met meer teenruimte, waarin de tenen niet tegen de schoen drukken, de pijn doen afnemen.

HOUSE OF FEET
Monnikenwerve 171
8000 Brugge
T 050 31 68 00