6X TIPS OM LOOPBLESSURES TE VERMIJDEN

Eigen redactie

Lopen is een geweldige manier om conditie op te bouwen en zelfs gewicht te verliezen. Uit onderzoek blijk dat het het risico op hartaandoeningen en diabetes vermindert, het verhoogt je zelfvertrouwen en verbetert de mentale gezondheid. Lopen heeft dus duidelijk veel voordelen, maar de kans op blessures is helaas ook vrij groot. 79% van alle lopers loopt jaarlijks een blessure op. Wanneer je weinig of geen ervaring hebt, een hoger BMI hebt of wanneer je al eerder een blessure hebt opgelopen, wordt het risico aanzienlijk groter. Hoe kan je jezelf zoveel mogelijk beschermen?

Volg deze 6 eenvoudige tips:

  • Doe niet te veel te vlug, bouw het rustig op

Lopen vraagt veel van je lichaam, dus als je het niet gewoon bent om deze belasting te verdragen, kan je al meteen geblesseerd geraken. Ons lichaam kan zich zeer goed aanpassen aan deze belastingen maar het kost wat tijd. Als je begint met lopen, zie je al snel verbetering van je conditie. Dit zal je zeker aanmoedigen om sneller en langer te lopen. Iedere loper heeft zijn eigen ‘breekpunt’, het punt waarop je blessures begint te ontwikkelen. Dit kan het gevolg zijn van het aantal trainingen op te drijven of de intensiteit ervan dus een geleidelijke opbouw is belangrijk.

  • Vergeet krachttraining niet

Regelmatig de spieren trainen zorgt ervoor dat ze beter een hoge belasting aankunnen. Uit onderzoek blijkt dat je het risico op een blessure tot 50% kan verminderen als je spieroefeningen aan je looptraining toevoegt. Daarnaast verbetert het ook je prestaties.

  • Doe het rustig aan

De meeste blessures zijn het gevolg van overbelastingen. Ons lichaam heeft de tijd nodig om te recupereren en zich aan te passen aan een hogere belasting. Pezen hebben ongeveer 24 uur nodig om te herstellen na een training. Te weinig rust zorgt voor een onvolledig herstel, wat uiteindelijk tot een overbelasting zal leiden. Van een week rust nemen zal je conditie niet achteruitgaan. Het zal je net helpen om blessurevrij te blijven.

  • Verandering van spijs doet eten

Wanneer je steeds dezelfde route, op dezelfde ondergrond en aan hetzelfde tempo loopt, zal de belasting op je lichaam weinig variëren. Het zullen steeds dezelfde spieren zijn die op dezelfde manier belast worden. Wissel regelmatig af: kies eens een andere route en ondergrond, voeg wat interval, trailrun of cross-training toe. Doe dit geleidelijk aan.

  • Plan je training

Stel een goed en haalbaar trainingsplan op. Overdrijf zeker niet in het aantal en de duur van de trainingen. Op die manier bewaar je de balans tussen fysieke activiteit en rust. Het kan ook een handige tool zijn om je krachttraining aan je schema toe te voegen..

  • Het belang van goede schoenen

Een goede loopschoen is enorm belangrijk. Hij verbetert niet alleen je prestaties, hij vermindert ook de kans op blessures. Let erop dat de hielomsluiting stevig is. De schoen moet alleen buigzaam zijn ter hoogte van de voorvoet (de grote teen). Zorg daarnaast voor voldoende teenruimte – zeker 1cm –  tussen de langste teen en de rand van de schoen. Staar je dus niet blind op de schoenmaat. Een schoen heeft ongeveer 48u nodig om te herstellen na een loopbeurt. Ga je regelmatig lopen, dan is een tweede paar geen overbodige luxe. Na ongeveer 1000km vervang je best je schoenen, ook al zien ze er niet versleten uit. Heb je eigen (steun)zolen? Laat dan zeker ook de kwaliteit ervan controleren door ons. Afhankelijk van de belasting en het materiaal gaan ze 1 tot 3 jaar mee.

 

Tot slot is lopen een geweldige manier om fit te blijven, maar het moet voorzichtig gebeuren. Zeker als je weinig tot geen ervaring hebt of als je net hersteld bent van een blessure. Luister vooral naar je lichaam en negeer de signalen zeker niet. Blijf je toch steeds blessures oplopen of heb je vragen? Maak gerust een afspraak.

HOUSE OF FEET
Monnikenwerve 171
8000 Brugge
T 050 31 68 00