TIPS VOOR WARME VOETEN DE GANSE WINTER!

eigen redactie

De winter staat voor de deur en dat betekent uiteraard dat de temperatuur zal dalen. Het seizoen van de koude voeten komt er dus weer aan. Er zijn echter verschillende manieren om je voeten warm te houden. Je voeten verwarmen zal er tevens voor zorgen dat je hele lichaam warm aanvoelt. Ideaal voor de koude wintermaanden dus.

In onderstaande blogpost vertellen we je over de oorzaken en symptomen van koude voeten, en sluiten we af met een lijst vol handige tips om je voeten te verwarmen of warm te houden.

 

Wat zijn koude voeten

Wanneer de temperatuur daalt, krijgen we al sneller koude voeten. Koude voeten zijn echter niet enkel het gevolg van een koudere buitentemperatuur, ze worden ook veroorzaakt door een verminderde bloedtoevoer. Wanneer het koud is, gaan de bloedvaten in je huid vernauwen. Dit gebeurt om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk warmte verloren geraakt. Dit zal de bloeddoorstroming in je lichaam verstoren, waardoor je voeten kouder zullen aanvoelen.Warmteverlies aan je voeten (net zoals aan handen en het hoofd) dragen bovendien ook extra bij aan een algemeen koud gevoel. Je voeten goed warm houden is dus de boodschap!

 Koude voeten kunnen tegelijk enkele andere symptomen met zich meebrengen. Denk maar aan gevoelloosheid, tintelingen, prikkelende sensaties, stijfheid of een dof gevoel. Verder is het ook mogelijk dat je voeten wat bleker tonen of een blauwachtige schijn vertonen omwille van de verminderde bloedtoevoer. In ernstige gevallen kunnen koude voeten zelfs pijn doen of zorgen voor spierkrampen of zwelling.

 Sommige mensen hebben ook last van “wintertenen”. Deze personen lijden onder een verminderde bloedcirculatie in die mate dat er te weinig bloed in de teentoppen komt, waardoor de bloedvaten daar kapotgaan. Dit geeft aanleiding tot pijnlijke, verkleurde of jeukende tenen. Bij wintertenen is het belangrijk om de tenen voorzichtig op te warmen, en vooral niet te snel.

Oorzaken van koude voeten

Koude voeten kunnen om verschillende redenen optreden. Niet tenminste door de koudere temperaturen gedurende de wintermaanden, maar ook door een verminderde bloedcirculatie naar de voeten. Personen met aandoeningenzoals diabetes, hartaandoeningen of zenuwaandoeningen, bijvoorbeeld, lijden aan een verminderde bloedcirculatie met koude(re) voeten tot gevolg. Ook het syndroom van Raynaud kan hiertoe bijdragen. Deze vaataandoening zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de vingers en/of tenen stopt, wat zorgt voor gevoelloze of verkleurde tenen.

 Naast enkele medische aandoeningen zijn er nog dingen die aanleiding geven tot een verminderde bloedcirculatie. Hieronder sommen we er een paar op:

  • Stress en angst: in stressvolle periodes is het mogelijk dat je meer last hebt van koude voeten door een verminderde bloeddoorstroom.
  • Langdurig zitten of in dezelfde positie staan vernauwt de bloedvaten. Daarom dragen leerkrachten of reizigers op het vliegtuig vaak compressiekousen (zie verder). Over elkaar gekruiste benen kunnen ook zorgen voor een verminderde bloeddoorstroom.
  • Ouderdom is gelinkt aan vernauwde bloedvaten en dus een verminderde bloedcirculatie.
  • Zwangerschap: hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap kunnen de doorbloeding van de voeten verstoren.
  • Roken: opvallend is dat rokers vaker last hebben van koude voeten omdat roken actief de bloedvaten vernauwt .

 Daarnaast heeft de gevoeligheid van de haarvaatjes in je huid ook een invloed op hoe je de koude ervaart. Afhankelijk van hoe snel deze reageren op verminderde temperaturen, zal er al dan niet sneller energie bespaard worden door je lichaam om het verschil in temperatuur bij te werken. Wanneer de haarvaatjes gesloten zijn, kan er geen bloed door stromen, waardoor de huis kouder aanvoelt. Dit is bij mensen die chemotherapie hebben gevolgd regelmatig het geval.

 Het dragen van verkeerde schoenen kan ook bijdragen aan koude voeten. Slecht passende schoenen of schoenen die niet zijn afgestemd op de weersomstandigheden kunnen koude voeten in de hand werken.

Tips voor warme voeten

  1. Zorg voor een goede voethygiëne

Net als de rest van je lichaam, is het ook belangrijk om je voeten de zorgen te geven die ze nodig hebben. Droge en schone voeten zijn essentieel voor een goede voethygiëne, maar ook voor een goede bloedsomloop. Goed voor je voeten zorgen is dus de eerste stap om koude voeten te vermijden.

  1. Draag pantoffels

Goede pantoffels zijn een goede optie om je voeten warm te houden. Er bestaan verschillende pantoffels; open of gesloten, gewatteerd of niet-gewatteerd, enzovoort. In gespecialiseerde zaken vind je pantoffels waar je je eigen steunzolen in kan leggen. Bijzonder zijn ook de pantoffels met een voetbed waarop kleine bolletjes zijn aangebracht.  Ze zorgen voor een soort continue voetmassage waardoor de doorbloeding in de voeten wordt gestimuleerd. Ideaal om thuis je voeten warm én comfortabel te houden tijdens de winter dus. 

  1. Houd je lichaam warm

Je hele lichaam warm houden kan voorkomen dat je voeten heel koud worden. Wanneer je koud krijgt, gaat de eerste warmte naar de belangrijkste lichaamsonderdelen: het hart, het brein en de vitale organen. Je voeten zullen op dat moment geen prioriteit vormen, waardoor ze langer koud kunnen aanvoelen. Zet dus zeker in op het verwarmen van je gehele lichaam, en niet enkel je voeten. Verder is het ook aangewezen om specifiek je hoofd warm te houden; dit is een van de eerste plekken waar warmte naartoe gaat (je brein), maar dat wil dus ook zeggen dat die warmte niet verloren mag gaan. Een warme muts dragen kan daarom aangeraden zijn.

Een warme maaltijd kan je ook helpen om je lichaam weer op temperatuur te brengen omdat dit je energie zal geven, maar een warm drankje dan weer niet: een warm drankje zal je bloedvaten vernauwen, waardoor de bloedcirculatie vermindert. Dit werkt contraproductief als je je voeten wil verwarmen.

  1. Draag de juiste kousen

De kunst in het verwarmen van je lichaam ligt in het creëren van laagjes. Ook voor je voeten; verschillende lagendragen zorgt voor een isolerend effect, waardoor je lichaam meer warmte zal bijhouden. Het is daarom pertinent om steeds kousen te dragen in je schoenen tijdens de winter, omdat er anders veel warmte verloren gaat. Om je voeten extra warm te houden is het mogelijk om een dunne sok aan te doen onder een warmere antislib sok of dikke sok zoals een skisok of bedsok. Deze laatste hebben tevens als voordeel dat je er niet snel in zweet.

Verder is het belangrijk om de juiste kousen te dragen als je je voeten wil opwarmen. Wollen sokken houden bijvoorbeeld de warmte veel beter vast dan katoenen sokken. Katoen droogt ook minder snel. Mochten je voeten zweten gedurende de dag, dan zullen katoenen sokken dus zorgen voor een vochtiger voetklimaat en dus koudere voeten. Compressiekousen kunnen ook nuttig zijn, aangezien deze de doorbloeding stimuleren.

  1. Draag goed passende schoenen

Slecht passende schoenen kunnen koude voeten veroorzaken. Zeker in de wintermaanden is het daarom enorm belangrijk om schoenen te dragen die correct passen en geschikt zijn voor de weersomstandigheden van het moment. Denk dus zeker aan waterdichte schoenen in de winter. Je schoenen moeten verder voldoende isoleren, maar ook voldoende ruimte bieden voor luchtcirculatie. Te strakke schoenen, bijvoorbeeld, kunnen de bloedcirculatie belemmeren, waardoor je voeten sneller koud zullen aanvoelen. Diabetes- of reumapatiënten hebben daarenboven extra nood aan voldoende teenruimte. Een goed passende schoen is daarom essentieel!

  1. Neem een warm voetbad

Je voeten een warm voetbad gunnen kan ervoor zorgen dat je niet alleen je voeten verwarmd, maar ook de rest van je lichaam. Let er wel op dat je het water niet té warm maakt. Het is gezonder om je voeten langzaam op te warmen.

  1. Een voetmassage

Een voetmassage kan helpen om je voeten warm te krijgen omdat de wrijving van de handen op je voet extra warmte creëert. Bovendien zal de bloeddoorstroming verbeterd worden, zeker wanneer er een beetje warme olie gebruikt wordt. Die olie kan dienen als een soort dunne isolatielaag, waardoor de warmte beter vastgehouden kan worden.

  1. Gebruik warme lucht

Wanneer je ijskoude voeten hebt, is het ook een optie om je voeten te verwarmen met warme lucht door bijvoorbeeld je haardroger te gebruiken. Het aangename aan warme lucht is dat je voeten langzaam weer op temperatuur zullen komen. Let er wel op dat je niet meteen de warmste stand aanzet, maar dit lichtjes opbouwt terwijl je rustig heen en weer beweegt met de haardroger. Als je geen haardroger hebt, kan je ook je voeten onder je benen steken, of een lekker warm deken gebruiken om een stukje warme lucht te creëren waar je voeten rustig kunnen opwarmen.

  1. Zorg voor voldoende beweging

Beweging zorgt ervoor dat de bloedcirculatie in je lichaam gestimuleerd wordt, waardoor je warmte zal creëren. Voldoende bewegen doorheen de dag is daarom aangeraden om koude voeten te vermijden. Als je langdurig zit tijdens je werk, kan het aangeraden zijn om af en toe recht te staan en even te wandelen. En ook aan je bureau kan je bewegen! Je kan je voeten al zittend strekken en flexen om de bloeddoorstroming wat te stimuleren. Vermijd om lang met gekruiste benen te zitten.

  1. Stop met roken

Aangezien roken sterk gelinkt is aan het vernauwen van de bloedvaten, en bijgevolg ook een verminderde bloedcirculatie, wordt het steeds aangeraden om te stoppen met roken voor een gezondere levensstijl. Let wel, langdurig roken kan permanente schade aanrichten; het is dus mogelijk dat wanneer je na jarenlang roken plots stopt, je alsnog kan lijden aan een verminderde bloedcirculatie.

  1. Medische aandoening? Raadpleeg een arts!

Bij mensen met zenuw- of hartproblemen of immuunsysteem ziekten, is het belangrijk om een arts te consulteren bij langdurige koude voeten. Een arts kan bloedverdunners of vaatverwijdende medicijnen voorschrijven die de doorbloeding in het lichaam kunnen stimuleren. Let hierbij wel op dat zelfmedicatie gevaarlijk is. Raadpleeg steeds je arts in het geval van aanhoudende pijn/koude in de voeten wanneer je een medische aandoening hebt.

HOUSE OF FEET
Monnikenwerve 171
8000 Brugge
T 050 31 68 00