Hoe vermijd je blaren?

bron: eigen redactie

Wie graag wandelt of vaak citytrips doet herkent het vast wel: blaren op je voeten. Zelfs wanneer je een ervaren wandelaar bent, ontsnap je er niet aan. Blaren worden veroorzaakt door wrijving, druk en vochtige voeten. Je kan ze dus niet volledig vermijden. Gelukkig bestaan er wel enkele handige tips om dit ongemak zoveel mogelijk uit de weg te gaan. In deze blogpost geven we je de belangrijkste mee!

Wat is een blaar?

Een blaar is een met vocht gevulde zakje dat zich vormt op de huid als reactie op wrijving, druk of irritatie. Het is een natuurlijk verdedigingsmechanisme van het lichaam om de onderliggende weefsels te beschermen tegen verdere schade. Je zou het kunnen vergelijking met niets meer of minder dan een natuurlijke pleister. De vloeistof binnenin de blaar, die meestal helder of lichtgeel van kleur toont, dient als een soort kussentje om de beschadigde huid te isoleren en te beschermen tegen verdere irritatie. Het vocht is in feite bloedplasma, ofwel bloed zonder rode bloedcellen, wat bijdraagt aan het herstel van het aangetaste onderdeel van de huid. Als er rood vocht aanwezig is, is dit simpelweg een teken dat een haarvaatje in de buurt van de blaar beschadigd werd waardoor er bloed in de blaar terecht kwam. Dit is niet meteen reden tot paniek!

Een blaar doet ook pijn, waardoor je geneigd zal zijn om te stoppen met wandelen of het maken van de beweging die zorgde voor het ontstaan van de blaar. Ook dat is een afweermechanisme van het lichaam, want het onderbreken van de activiteit zal verdere beschadiging van de huid voorkomen.

Wrijving en druk zijn de voornaamste oorzaken van blaarvorming. Dit kan optreden wanneer de huid herhaaldelijk tegen een oppervlak schuurt, zoals bij langdurig wandelen of hardlopen, het dragen van slecht passende schoenen, of het gebruik van gereedschap zonder handschoenen, bijvoorbeeld. Warme en vochtige omstandigheden kunnen het risico op blaren bovendien vergroten, omdat de huid zachter wordt en meer vatbaar is voor wrijving. Wanneer je al enkele uren op trek bent in de bergen, bijvoorbeeld, zal je daarom wel eens te maken kunnen krijgen met blaren aan je voeten. Blaren kunnen echter ook veroorzaakt worden door brandwonden, bevriezing, blootstelling aan chemicaliën of infecties, maar hier gaan we in deze blogpost niet verder op in.

Het is belangrijk om blaren niet te negeren, omdat ze kunnen leiden tot pijn, infectie en langdurige complicaties als ze niet goed worden behandeld. Het risico op het oplopen van blaren kan verminderd worden door de oorzaken ervan te begrijpen en preventieve maatregelen te nemen. Hieronder geven we je daarom 10 tips om blaren te vermijden.

Hoe vermijd je blaren tijdens het wandelen?

1) Kies de juiste schoenen

Een goed passende schoen is essentieel om zorgeloos te kunnen wandelen. Zorg er daarom voor dat je schoenen draagt die comfortabel zitten en voldoende ruimte bieden voor je tenen en hiel. Het is tevens ook belangrijk om op drukpunten te letten bij het passen van een nieuw paar wandelschoenen. Wanneer je schoen ergens niet goed zit of drukt, kan dit tijdens een lange wandeling voor grote ongemakken zorgen. Je schoenen mogen ook niet te groot zijn, want dan zullen je voeten schuiven tijdens het wandelen, wat zorgt voor meer wrijving.

2) Loop je schoenen in

Het is pertinent dat je pas lange wandelingen doet wanneer je je schoenen hebt ingelopen. Nieuwe schoenen hebben tijd nodig vooraleer ze perfect passen om je voet. Vooral bij leren schoenen is dit zo. Door de warmte en druk tijdens het wandelen zal de schoen zich vormen naar je voet, waardoor deze na een tijdje letterlijk de vorm van je voet aanneemt. Het voldoende inlopen van je (wandel)schoenen zal voorkomen dat je blaren oploopt. Een tijdspanne van ongeveer twee tot drie weken wordt aangeraden om je schoenen voldoende in te lopen.

3) Gebruik de juiste vetertechniek

De manier waarop je je veters knoopt heeft een invloed op de drukpunten van je schoenen. Door bepaalde vetertechnieken toe te passen, voorkom je als het ware heel wat ongemakken zoals knellende tenen, drukpunten, en bijgevolg ook blaren. Het is daarom aangeraden om te experimenteren met verschillende technieken en te kijken welke voor jou het beste werkt alvorens je op trektocht vertrekt.

4) Draag geschikte sokken

Ook de juiste sokken zijn van belang om probleemloos te kunnen wandelen. Katoenen sokken vermijd je best, omdat deze vocht vasthouden en wrijving kunnen veroorzaken. Het wordt aanbevolen om in de plaats daarvan te kiezen voor vochtregulerende wandelsokken van synthetische materialen of merinowol. Je zweet moet namelijk goed afgevoerd kunnen worden om ervoor te zorgen dat je geen natte voeten creëert. Wanneer je van jezelf weet dat je vaak zweetvoeten hebt, kies je best voor sokken (en wandelschoenen) die goed ademen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je sokken perfect passen. Wanneer je te grote sokken draagt, zullen ze gaan rimpelen waardoor je drukpunten creëert, en wanneer ze te klein zijn zal je druk ervaren op vervelende plekken. Wandelsokken bevatten over het algemeen geen naden, waardoor er minder drukpunten op de huid ontstaan, maar dit voelt voor iedereen anders aan. Let er dus op bij het kiezen van je wandelsokken dat ze comfortabel zitten en goed passen.

5) Wissel tijdens een wandeling van sokken

Ook wandelsokken die vochtregulerend zijn zullen na een tijdje vochtig worden wanneer je er een hele dag op loopt. Het is dan ook geen overbodige luxe om een extra paar wandelsokken mee te nemen op een lange wandeltocht, zodat je onderweg kan wisselen en met droge voeten verder kan. Natte sokken zijn een van de belangrijkste oorzaken van blaren, dus dit vermijd je best zoveel mogelijk.

6) Zorg voor droge voeten

Natte voeten zijn veel vatbaarder voor blaarvorming en vormen daarom een groot risico. Je draagt daarom best waterdichte wandelschoenen. Wanneer je voor een lange wandeling gaat, is het dan ook aangeraden om regelmatig eens te stoppen om je voeten wat te kunnen luchten en/of te drogen, zeker wanneer je door natte terreinen wandelt.

Daarnaast kan je ook voetpoeder gebruiken: dit helpt je voeten droog te houden tijdens het wandelen doordat vocht absorbeert en de huid verkoelt. Hierdoor kan het blaren voorkomen en een branderig gevoel in de voeten vermijden. Mocht je tijdens je wandeling van sokken veranderen, dan moet het poeder uiteraard ook opnieuw aangebracht worden.

7) Vermijd langdurige wrijving

Wrijving is een van de grootste risico’s voor blaren. Dit is waarom je steeds correct passende schoenen en sokken dient te dragen wanneer je een lange wandeling plant. Je kan verder ook gebruik maken van talkpoeder of anti-wrijvingsmiddelen: deze zullen wrijving tegengaan wanneer je ze aanbrengt op gebieden die gevoelig zijn voor blaren, zoals de hiel en de tenen. Daarnaast neem je best regelmatig pauzes tijdens lange wandelingen om je voeten te laten rusten en wrijving te verminderen. Wanneer je gekende drukpunten hebt aan je voeten, kan je ook beroep doen op inlegzolen of steunzolen om extra – onnodige – wrijving of druk te verminderen of vermijden.

8) Let op met eelt

Eeltvorming is normaal en komt voor op plekken waar er wrijving plaatsvindt. Eelt werkt als een soort stootkussen en voorkomt dat de huid eronder beschadigd raakt, waardoor het in feite ook een afweermechanisme is tegen blaren. Let echter op met plekken waar te veel druk aanwezig is, want hier kan een dikke laag eelt ontstaan waar blaren net sneller kunnen vormen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn op de grote teen, de hiel of onder de bal van de voet. Als je veel eelt hebt, verwijder je deze best regelmatig. Let echter op dat je niet al het eelt weghaalt! Laat een dun laagje achter, want dit is een beschermlaag van je voet voor gevoelige plekken.

9) Plak pijnpunten af

Wanneer je op wandeltocht vertrekt kan je er ook voor kiezen om pijnpunten preventief af te plakken met tape of een blarenpleister. Zo blijf je blaren een paar stappen voor! Het afplakken van deze pijnpunten vermindert de druk en wrijving, waardoor een blaar zich minder snel zal vormen. Verder houd je ook je druk- of pijnpunten best voldoende in de gaten tijdens het wandelen zodat je kan ingrijpen wanneer er teveel wrijving ontstaat. Pauzes nemen en je voeten laten rusten is dan de eerste stap.

10) Verzorg je voeten goed

Als je regelmatig gaat wandelen en je ondanks het toepassen van bovenstaande tips toch nog last van blaren, dan komt het aan op een goede voetverzorging. Zo kan je je voeten bijvoorbeeld inspuiten met een speciale voetspray om de huid van je voeten steviger te maken. Verder let je ook best op volgende dingen: verwijder regelmatig overtollig eelt, houd je nagels kort en hydrateer je voeten voldoende met een vochtinbrengende crème. Begin hier niet pas mee vlak voor je op wandeltocht vertrekt; start op tijd met het dagelijks en zorgvuldig verzorgen van je voeten. Er wordt aangeraden om minstens een maand vooraleer je een grote wandeltocht maakt te beginnen met een dagelijkse behandeling.

Wat voor jou werkt

Met bovenstaande tips kan je je wandeltocht aangenamer maken en blaren vermijden. Maar let op: wat werkt en wat niet tegen blaren verschilt van per persoon tot persoon. Begin dus zeker op tijd om te verkennen welke tips voor jou werken en welke niet. Ga op tijd op zoek naar het juiste paar wandelschoenen en wandelsokken, en probeer eens uit welke extra tips nuttig zijn voor jou tijdens kleinere wandelingen. Zo ben je er tijdens je lange trektocht van verzekerd dat je goed voorbereid bent.