Hoe correct je teennagels knippen?

bron: eigen redactie

Weinig tijd? Je vindt een beknopte samenvatting van dit artikel onderaan de pagina.

Je nagels onderhouden is super belangrijk. Niet alleen je handen moeten er mooi en fris uitzien, maar ook je voeten! Heb je je al eens afgevraagd hoe je nu eigenlijk best je teennagels knipt? Hieronder vertellen we je alles over het correct knippen van je teennagels zodat je je voeten perfect kan doen stralen zonder irritaties.

Je teennagels op de juiste manier knippen en bijwerken is enorm belangrijk. Wanneer je dit niet doet – of op een foute manier – kan het zorgen voor complicaties en pijnlijke aandoeningen zoals een ingegroeide teennagel bijvoorbeeld. Dit kan op zijn beurt dan weer leiden tot infecties, en dat willen we natuurlijk zoveel mogelijk vermijden. Het is daarom aangewezen om steeds je teennagels te knippen op dezelfde wijze.

 

Het juiste materiaal

Het gebruik van de juiste nagelknipper is van groot belang. Zo is het bijvoorbeeld afgeraden om met een gewone schaar je teennagels te knippen. Zelfs een nagelschaartje wordt afgeraden omdat het voor beschadiging kan zorgen. Best gebruik je een nagelknipper of een pedicuretang. Het is zelfs aangeraden om twee nagelknippers aan te schaffen: een voor je vingers en een voor je tenen. Je teennagels zijn namelijk dikker dan die van je vingers, waardoor je hiervoor een grotere of stevigere nagelknipper nodig zal hebben.
Bovendien is het gebruik van verschillende nagelknippers meteen een extra preventiemaatregel om mogelijke schimmelverspreidingen tussen je voeten en handen tegen te gaan. Je materialen grondig schoonmaken na elk gebruik wordt daarom ook steeds aangeraden om bacteriën en schimmels te vermijden.
In een ideale situatie bezit je een volledige pedicureset en manicureset, zo ben je meteen verzekerd van het feit dat je het juiste materiaal hebt om enkele imperfecties bij te werken indien nodig. Let op dat je ook het materiaal van beide sets voldoende reinigt na elk gebruik.

 

Wanneer knippen?

Een gemiddelde teennagel groeit ongeveer 2 millimeter per maand. Het is daarom aangewezen om je nagels niet maandenlang te laten groeien. Knip ze regelmatig, en houd je aan deze knipfrequentie. Ongeveer elke 6 weken je nagels bijwerken is een gezonde frequentie. Let hierbij op dat personen die actief sporten of een staande job uitvoeren misschien vaker hun nagels zullen knippen om zich comfortabeler te voelen.

 

Hoe knippen?

In tegenstelling tot je vingernagels, knip je je teennagels best recht af. Zo voorkom je pijnlijke, ingegroeide teennagels. Vermijd zeer puntige nagels, of te kort afgeknipte nagels. Deze kunnen bij het groeien zorgen voor pijnlijke drukpunten en leiden tot ingegroeide nagels. Je nagels rond knippen kan ook, maar brengt wederom meer risico met zich mee voor een ingegroeide nagel. Knip je nagels ook niet te kort af. Het beste is om de nagel net iets langer dan de teen te laten. Je weet dat ze kort genoeg zijn als je nog net de nagelrand kan voelen met je vingertop wanneer je over de rand van je teen wrijft.

Na het knippen is het aangewezen om je nagelranden even te vijlen met een nagelvijl om eventuele gekartelde of scherpe randen glad te maken. Zo voorkom je dat de nagel ergens blijft hangen en kan scheuren. Je kan het beste met de groeirichting van de nagel mee vijlen. Dit wil zeggen: van buiten naar binnen, en dus slechts in één richting. Wanneer je in twee richtingen vijlt, loop je kans om je nagel te beschadigen. Hoe kwetsbaarder de nagel is, des te fijner hoort de vijl te zijn. Denk er ook aan om niet alleen je nagelknipper, maar ook je nagelvijl te reinigen en/of desinfecteren wanneer je deze gebruikt op ene kalk- of schimmelnagel.

Wat als je je teennagel te kort hebt geknipt? Heb je toch je teennagel(s) te kort geknipt, dan neem je best enkele maatregelen om je nagelbed te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld met een pleister, een verband of een gaasje. Houd in de weken daarna de nagel goed in de gaten en zie dat deze niet ingroeit. Is dit toch het geval, ga er dan mee langs bij een huisarts of voetspecialist. Blijf zeker niet lopen met een ingegroeide nagel. Ze zijn makkelijk te behandelen, maar hoe langer je er mee blijft rondlopen, hoe pijnlijker de behandeling is.

Droog of nat knippen?

Je kan je nagels zowel droog als nat knippen. Je nagels zullen echter minder snel buigen of scheuren als ze droog zijn, waardoor je een vlakkere, mooiere rand zal verkrijgen. Mensen met dikkere teennagels zullen het daarentegen net makkelijker vinden om hun nagels nat te knippen, aangezien ze dan wat zachter aanvoelen. Er bestaan ook producten die het knippen van je nagels kunnen vergemakkelijken door de nagels te verzachten. Vraag hiervoor steeds advies aan een specialist.

 

Dikke nagels en schimmelnagels

Een dikkere teennagel kan het gevolg zijn van verscheidene aandoeningen: schimmelinfecties, psoriasis, het dragen van nauwsluitende schoenen, een letsel, enzovoort. Personen met dikkere teennagels zullen meer moeite hebben bij het knippen als de nagels droog zijn. Voor hen kan het aangeraden zijn om de nagels zacht te maken door te douchen of een voetbad te nemen. Er bestaan ook producten die het knippen van je nagels kunnen vergemakkelijken door de nagels te verzachten. Vraag hiervoor steeds advies aan een specialist.

Zorg er nadien voor dat je de voeten en tenen voldoende droogt voor je begint aan het knippen. Als je het gevoel hebt dat je verdikte teennagels pijnlijk aanvoel of dat je ze niet zelf veilig kan knippen, neem dan steeds contact op met een gespecialiseerde voetverzorger om je te voorzien van een pedicure.

In het geval dat je een schimmelnagel hebt en deze wil knippen, is het belangrijk om deze steeds met een aparte nagelknipper bij te werken, of telkens de nagelknipper grondig te reinigen voor én na het gebruik op de schimmelnagel. Doe je dit niet, dan loop je risico op het verspreiden van de schimmel naar andere nagels.

Beknopt

Het correct knippen van teennagels is belangrijk om complicaties zoals ingegroeide nagels te voorkomen. Gebruik altijd een nagelknipper of pedicuretang in plaats van een gewone schaar of nagelschaartje, en zorg dat je de nagelknippers schoonmaakt om schimmelverspreiding te voorkomen. Knip je teennagels ongeveer elke zes weken recht af en niet te kort, om pijnlijke drukpunten en ingroei te vermijden. Vijl na het knippen de randen glad om scheuren te voorkomen. Knip bij voorkeur je nagels droog voor een strakkere rand, hoewel mensen met dikkere nagels ze beter nat kunnen knippen. Bij dikke of schimmelnagels, vraag advies aan een specialist en gebruik aparte of goed gereinigde nagelknippers. Als je een ingegroeide nagel hebt, raadpleeg dan een huisarts of voetspecialist.