HIELPIJN DOOR THUISWERK.  KAN DAT?

door Ka Ho Liu (podozorg.nl) op 3.12.20

COVID-19 beïnvloed ons dagelijks leven en houdt ons sinds maart erg bezig. In het nieuws lezen we dat veel thuiswerkers nek- en schouderklachten krijgen door te lang en met een slechte houding achter hun computer te zitten. Maar is er ook een relatie tussen hielpijnklachten en thuiswerken?

Als praktijkhouder van zowel een fysiotherapiepraktijk en Podozorg kan ik dat zeker beamen. Er worden meer afspraken gemaakt door thuiswerkenden met nek- en schouderklachten en andere thuiswerk gerelateerde lichamelijke ongemakken. Ook worden wij meer gebeld voor bewegings- en houdingsadviezen. Eén van onze therapeuten werd zelfs uitgenodigd voor zakelijke E-Health: het geven van een 20 minuten durende workout tijdens een Webinarsessie.

Casus: sportieve dame van 43 jaar met hielpijn en achillespees klachten

Vier weken geleden haalde mijn collega fysio mij erbij om samen naar een casus te kijken van iemand die inmiddels ook al geruime tijd thuis werkt. Een sportieve dame van 43 jaar jong, met achillespees- en hielpijnklachten rechterzijde.

De klachten zijn de afgelopen twee maanden toegenomen. Bij het trap af lopen en de dag na het sporten zijn de klachten het hevigst. Daarna herstelt het zich wel weer. Er is ook sprake van opstartpijn en stijfheid van de rechter kuit en onderzijde van haar hiel in de ochtend. Met wandelen lijken de klachten niet te verergeren. Ze doet aan hardlopen, twee keer per week 8-10 km en aan Bootcamp. De intensiteit hiervan is niet noemenswaardig toegenomen. Ze is juist door haar blessures tijdelijk gestopt met Bootcamp en de loop afstanden zijn korter geworden. Dit geeft wat verbetering, maar de klachten zijn niet weg.

Van “office outfit” naar comfy kledingstukken

Sinds COVID-19 werkt mevrouw vanuit huis in plaats van op kantoor. Haar dagelijkse “office outfit” in combinatie met hoge hakken heeft zij ingeruild voor comfy kledingstukken en dikke sokken of sneakers. Tijdens echografisch onderzoek werd het duidelijk, dat haar pijnklachten voortkomen uit zowel aangedane achillespees (Tendinopathie) en haar peesplaat (fasciitis type 3).

Verband tussen het niet dragen van hoge hakken en blessure

Uit haar verhaal is er mogelijk verband tussen het niet dragen van haar hoge hakken en haar blessure. Daarom ben ik op onderzoek gegaan naar verband en gevolgen van het langdurig dragen van hoge hakken:

Verlies van functionele eenheid van de spier

(A.M. Zollner 2015) Uit de computer simulatie met gezonde dames op 13 cm hoge hakken blijkt een verkorting van de lange kuitspier (gastrocnemius) met 5%. Van de achillespees werd geen significante verkorting gemeten. Bij langdurig dragen van hoge hakken gaan de spieren zich aanpassen naar zijn nieuwe functionele positie. Hierdoor ontstaat verlies van sarcomeren (functionele eenheid van de spier) met gemiddeld 9% en uitschieters van 39%!

Disbalans van de enkel

(M.-H. Kim 2015) laat in zijn onderzoek zien dat bij het dragen van 10 cm hoge hakken de eerste drie jaar de enkelspieren juist sterker maken. Helaas is dit niet blijvend en na het derde jaar treedt spiergroep disbalans op waardoor de enkel juist gevoeliger wordt voor enkelinstabiliteit en blessures.

Afvlakken van de voetboog

(Chun-Ming Yin 2016) In zijn onderzoek wees uit dat in het begin de voetbogen juist hoger werden bij het dragen van hoge hakken. Ook hier zag men negatieve veranderingen (afvlakken van voetboog) naarmate langer op hoge hakken werd gelopen.

Spierverkorting door langdurig dragen van hoge hakken

Voor onze patiënt is het heel erg aannemelijk dat door langdurig dragen van hoge hakken spier verkorting is opgetreden. Door meer lage schoenen/geen schoenen te dragen omdat mevrouw aan huis werkt, vraagt haar lichaam een nieuwe functionele positie van haar kuitspieren. De lichaamseigen aanpassing was helaas niet voldoende, waardoor zij blessures heeft opgelopen.

Langzaam afbouwen

In overleg met de fysiotherapeut hebben wij gekozen voor het langzaam afbouwen van hoge hakken dragen (dus juist geregeld highheels thuis!), dragen van een Strassburg kous, op trainen van de onderbeen spiergroepen en de sport intensiteit rustig weer op te bouwen.

Na twee weken gaat het steeds beter met mevrouw en is voornemens weer te gaan Bootcampen.

HOUSE OF FEET
Monnikenwerve 171
8000 Brugge
T 050 31 68 00