Is nagellak schadelijk voor je teennagels?
bron: eigen redactie
Weinig tijd? Je vindt een beknopte samenvatting van dit artikel onderaan de pagina.
Er staan enkele zomerse dagen voor de deur en dat betekent natuurlijk dat onze sandalen klaar staan! Ook lopen we vaker blootvoets als het warm is. Misschien dacht je daarom al aan nagellak om je teennagels er verzorgd te laten uitzien? In dat geval is deze blogpost voor jou! We bespreken hier de mogelijke gezondheidsrisico’s van nagellak, informeren je over enkele mythes en geven je een stappenplan voor hoe je best tewerk gaat als je je teennagels wil lakken.
Je hoorde of las het vast al wel eens: nagellak is niet gezond voor je nagels of gezondheid. Maar is dat effectief zo? Nagellak bevat verschillende stoffen. Voor enkele hiervan werd er reeds aangetoond dat ze (op lange termijn) misschien wel schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Het schadelijkste aan nagellak is echter het permanent dragen ervan: je nagels moeten regelmatig eens kunnen ademen! Het nagelbed wordt aangetast elke keer je nagellak draagt, waardoor het belangrijk is om je nagels ook af en toe de tijd en ruimte te geven om te versterken.
Schadelijke stoffen
Enkele specifieke ingrediënten van nagellak zijn aangetoond schadelijk te kunnen zijn voor je lichaam, vooral wanneer je bijna constant nagellak draagt. Nagellak kan bijvoorbeeld zorgen voor vergeelde en/of droge nagels. Maar er zijn ook enkele specifieke stoffen die bepaalde gevolgen kunnen hebben:
- Tolueen: een oplosmiddel dat gebruikt wordt in nagellak. Dit ingrediënt komt ook vaak voor in lijm en wordt wel eens als inhaleermiddel gebruikt door mensen die op zoek zijn naar een high. Het kan (op lange termijn) leiden tot hoofdpijn, misselijkheid of flauwvallen. Let op: de hoeveelheid tolueen dat aanwezig is in nagellak, is ver onder het niveau dat veilig wordt geacht voor menselijke blootstelling aan deze stof.
- Formaldehyde: een conserveermiddel in nagellak. Het komt voor in verscheidene cosmeticaproducten, en komt in kleine mate zelfs natuurlijk voor in bepaalde groenten en fruit. Bij personen met allergieën kan het (op lange termijn) voor dermatitis en chemische brandwonden zorgen. In zeer extreme gevallen kan het kanker, hartritmestoornissen of stuiptrekkingen veroorzaken.
- Dibutylftalaat: een smeermiddel gebruikt om nagellak vloeibaar te maken. Dit kan (op lange termijn) zorgen voor aandoeningen in de luchtwegen, maar ook endocriene stoornissen of gynaecologische problemen. Op korte termijn kan het zorgen voor misselijkheid, uitslag of huidirritatie.
Deze drie stoffen worden wel eens “de “toxische drie” genoemd, net omdat ze zo’n zware gevolgen met zich kunnen meedragen. Nagellak wordt ondertussen echter standaard gemaakt zonder formaldehyde omwille van de schadelijke gevolgen dat de stof kan hebben. Daar hoef je je dus geen zorgen meer om te maken. Bovendien zijn de meeste cosmeticabedrijven afgestapt van het gebruik van alle drie deze componenten, met het oog op het vermijden van de mogelijke gezondheidsrisico’s. Het is echter nog steeds aangewezen om de ingrediëntenlijst na te kijken wanneer je nagellak wil kopen. Zo ben je zeker dat je geen nagellak koopt waar wel nog een van deze schadelijke stoffen in zit.
Dit zijn echter niet de enige ingrediënten waarover discussie bestaat. Onderzoekers zijn er nog steeds niet uit wat de gevolgen zijn van Trifenylfosfaat (TPHP), een conserveermiddel van nagellak dat er ook voor zorgt dat de lak beter op de nagel blijft zitten. Deze stof is een hormoonontregelaar die via het nagelbed geabsorbeerd wordt. Onderzoekers hebben nog niet kunnen vaststellen welke specifieke gezondheidsrisico’s deze stof met zich meebrengt. Experimenten uitgevoerd door onderzoekers van Duke University hebben momenteel enkel kunnen aantonen dat er na ongeveer 10 uur nagellak dragen tot zeven keer meer van deze stof aanwezig is in het lichaam. Meer onderzoek wordt momenteel nog uitgevoerd.
Is nagellak dragen dan nefast voor je gezondheid? Neen! Er is geen reden om te stoppen met het gebruiken van nagellak als je geen enkel nadeel ondervindt. De toxiciteit van nagellak – of beter gezegd, van de stoffen die er in zitten – is enorm afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt en hoe vaak je het gebruikt. Algemeen genomen zijn deze stoffen niet in schadelijke hoeveelheid aanwezig in nagellak. Het niveau van blootstelling aan deze stoffen bij het gebruik van nagellak, zelfs wanneer je dit regelmatig aanbrengt, zou ver onder het niveau moeten liggen dat als veilig beschouwd wordt voor mensen. Er is dus zeker geen reden tot paniek!
Het kan echter wel aangewezen zijn om de ingrediëntenlijst van je nagellak na te kijken, zeker wanneer je dagelijks nagellak draagt (zowel op handen en voeten), of wanneer je in een nagelsalon werkt. De veiligste optie, als je al deze stoffen volledig wil vermijden, is om voor een nagellak te kiezen die binnen de “10 free” categorie valt. Dit is een groep nagellak waarbij er 10 schadelijke ingrediënten minder aanwezig zijn dan in een standaard nagellak.
Enkele mythes over nagellak – waar of niet?
Nagellak kan je nagels uitdrogen: waar!
Je nagels kunnen uitdrogen en broos worden als je constant nagellak draagt. Het is belangrijk om je nagels voldoende te laten ademen tussendoor.
Donkere nagellak kan je nagels geel doen kleuren: waar!
Het pigment van nagellak kan doordringen in de nagel, wat voor vergeling kan zorgen. Dit komt voornamelijk voor bij donkere kleuren, maar kan ook voorkomen wanneer je dagelijks een lichtere kleur nagellak draagt. De verkleuring kan je niet meer omkeren. Je zal dan moeten wachten tot de nagel uitgegroeid is; dit kan tot een jaar duren.
Nagellak kan leiden tot schimmelnagels: (gedeeltelijk) waar!
Een verkleuring op je teennagels kan ofwel een eerste indicatie zijn van een schimmelnagel, ofwel gewoon een verkleuring door het gebruik van nagellak. Een voetspecialist zal je hierbij kunnen helpen. Hoewel de meeste soorten nagellak verschillende conserveermiddelen bevatten om schimmel en bacteriën te vermijden, kan het voorkomen dat er kruisbesmetting plaatsvindt in een nagelsalon bijvoorbeeld. Het is daarom steeds aangewezen om ofwel je eigen nagels te lakken wanneer je last hebt van schimmelnagels, ofwel je eigen potje nagellak mee te nemen naar een nagelstyliste om zo mogelijke kruisbesmetting bij andere klanten te vermijden.
Nagellak kan vervallen: niet waar!
Nagellak kan niet vervallen, maar het is wel mogelijk dat het na lange tijd opdroogt of brokken bevat, waardoor het moeilijk wordt om er nog een mooi resultaat mee te bereiken.
Het is ongezond om heel het jaar door nagellak te dragen: waar!
Nagellak dragen is niet meteen schadelijk voor je teennagels, maar nagels hebben wel voldoende tijd en ruimte nodig om te ademen! Het wordt aangeraden om elke twee weken je nagels tot wel drie dagen de tijd te geven om even te rusten. Anders is het ook mogelijk om gedurende de ganse zomer nagellak te dragen, maar dan in de winter een pauze in te lassen en je nagels de tijd te geven om te herstellen en ademen.
Aceton is de beste manier om nagels nagellakvrij te maken: niet waar!
Gebruik liever geen aceton om nagellak te verwijderen. Aceton reageert nogal agressief op je nagels en droogt ze volledig uit. Het kan bovendien zorgen voor broze nagels, scheurtjes of schilfertjes. Je gebruikt in plaats van aceton of nagellakverwijderaar met aceton als ingrediënt een verzorgende nagellakremover op waterbasis of zonder aceton. Deze zijn namelijk veel beter voor je nagelverzorging.
Teennagels hebben geen verzorging nodig: niet waar!
Verzorg je nagels ook goed naast het eventuele lakken ervan. Gebruik hydraterende crèmes en knip of vijl ze op de juiste manier. Probeer misschien ook eens arganolie om je nagelriemen extra te hydrateren. Op deze manier ondersteun je de flexibiliteit, kracht en stabiliteit van je nagels. Merk je dat je nagels broos zijn geworden? Denk dan eens aan producten die een nagelverharder (zoals nitrocellulose) bevatten.
In 5 stappen naar perfect gelakte teennagels
Stap 1: Voorbereiden van de nagelplaat
Verwijder eventuele aanwezige nagellak en ontsmet de tenen en nagels. Gebruik daarna een vijl om de nagels bij te werken en in de gewenste vorm te brengen. (Vijl altijd in dezelfde richting, en niet in twee richtingen. Zo loop je geen risico om je nagel te beschadigen.)
Je kan ook je nagelriemen voorzichtig naar achter drukken. Let echter op dat je niet te veel van je nagelriem verwijdert, want deze is er net om je tenen te beschermen tegen bacteriën en schimmels. Als je de nagelriem volledig verwijdert, kan dit zorgen voor ontstekingen.
Verwijder eventueel achtergebleven stof zodat de nagel stofvrij is. Nagellak blijft het beste hangen op een stofvrije, egale nagel.
Stap 2 Basecoat aanbrengen
Breng een laagje primer aan dat de nagel beschermt en de kleurlaagjes makkelijker laat hechten. Let hierbij op dat je deze basecoat zeker voldoende laat drogen! De basecoat zal de nagels beschermen tegen verkleuring. Bovendien is het belangrijk dat deze basecoat niet uitloopt over de huid, want dit kan voor luchtbelletjes zorgen waardoor de nagellak niet lang zal blijven zitten.
Stap 3 Nagellak aanbrengen
Breng een dun laagje nagellak aan in je gewenste kleur. Start steeds met 1 beweging van boven naar onder in het midden van de teen. Ga dan, zonder opnieuw nagellak op te nemen uit het potje, links en rechts opnieuw van boven naar onder over de nagel om de nagellak voldoende te verspreiden. Laat deze laag voldoende lang drogen (+-5 minuten).
Let op: schud niet met het potje nagellak, anders creëer je luchtbellen die de nagellak oneffen zal maken. Breng geen te dikke laag aan, want deze zal moeilijker drogen. Ga ook nooit verder dan de nagelplaat bij het aanbrengen van de nagellak.
Stap 4 Tweede laag nagellak aanbrengen
Om een diepe en intense kleur te verzekeren, is een tweede laagje kleur aangewezen. Breng deze op dezelfde manier aan als hiervoor en laat voldoende drogen (+-10 min).
Stap 5 Topcoat aanbrengen
Om ervoor te zorgen dat de kleur op de nagels zo lang mogelijk meegaat, dient er ook een beschermlaag aangebracht te worden. Deze topcoat zal de kleurvastheid bevorderen. Laat de topcoat zeker lang genoeg drogen voor je schoenen of sokken aandoet. Als de Topcoat volledig uitgehard is, verwijder je met een watje of oorstokje met wat cleaner op de plaklaag die de topcoat op de nagel heeft achtergelaten. Daarna kan je nog wat nagelolie op de nagelriemen aanbrengen ter verzorging. Daarna ben je helemaal klaar voor de zomer!
Beknopt
Nagellak kan enkele schadelijke stoffen bevatten die bij langdurig en frequent gebruik gezondheidsrisico’s kunnen meebrengen. Ingrediënten zoals tolueen, formaldehyde en dibutylftalaat, bekend als de “toxische drie,” kunnen onder andere hoofdpijn, allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Echter, de meeste moderne nagellakken zijn inmiddels vrij van deze stoffen. Continu nagellak dragen zonder je nagels rust te geven kan het nagelbed aantasten en je nagels verzwakken. Het is verstandig om de ingrediëntenlijst van nagellak te controleren en te kiezen voor producten die vallen binnen de “10 free” categorie, die vrij zijn van schadelijke stoffen. Over het algemeen is het dragen van nagellak niet gevaarlijk zolang het met mate gebeurt.