ORTHOPEDIE

Dit zijn de 15 meest voorkomende orthopedische aandoeningen.

Eigen redactie

Diabetesvoet

De voeten van een diabetespatiënt zijn zeer fragiel. Omdat het gevoel in de voeten vermindert, kunnen er al gauw wondjes ontstaan. De patiënt voelt immers niet wanneer een schoen bijvoorbeeld te hard knelt. Zo ontstaan er wonden die heel moeilijk genezen en ernstige ontstekingen kunnen veroorzaken.
De oplossing voor diabetesvoeten zijn semi-orthopedische schoenen, eventueel in combinatie met aangepaste steunzolen. Het is zeer belangrijk je voeten goed te controleren en steeds je dokter te raadplegen bij infecties. Speel nooit zelf voor arts. Het kan je veel ellende besparen!

dropvoet

Personen met een dropvoet, ook wel hangvoet of sleepvoet genoemd, kunnen de voorvoet niet of niet voldoende optillen. Hierdoor zetten ze de voet vaak hard en hoorbaar op de grond. Deze voetafwijking komt vaak voor na een hersenbloeding (C.V.A.) en ontstaat door verzwakte spieren en het uitvallen van bepaalde zenuwen. Bovendien gaat deze afwijking vaak gepaard met de zogenaamde hanentred. Hierbij wordt de knie hoger opgetild dan normaal om te voorkomen dat de voet over de grond sleept.

De behandeling bestaat uit verschillende factoren. Enerzijds moet men directe druk op de zenuw vermijden en de lichaamshouding in de gaten houden. Verder kunnen er stretchoefeningen gedaan worden. Ook stevig en comfortabel schoeisel is aan te raden. In de meeste gevallen herstelt een dropvoet na twee tot drie maanden. Bij ernstige gevallen gepaard met verlamming is fysiotherapie en/of een enkel-voet-orthese de correcte behandeling, maar hier is volledig herstel niet steeds mogelijk.

hamertenen

Bij een holvoet staan de tenen vaak in een klauwstand, vandaar: klauw- of hamertenen (medische benaming: digitus malleus). Hamertenen zijn een heel frequent verschijnsel van de tweede tot de vijfde teen. In het begin zijn de misvormingen soepel en goed te behandelen. Ze worden echter hoe langer hoe stijver en niet meer corrigeerbaar. Hamertenen gaan gepaard met eeltvorming en likdoorns daar waar de misvormingen in contact komen met te nauw schoeisel of waar de druk te groot is.

Zolang de hamertenen nog soepel zijn en er geen infecties of wondjes optreden, kan een steunzool of specifieke orthese in silicone een oplossing zijn. Indien de pijn en de misvorming aanwezig blijven, kan een chirurgische ingreep soelaas bieden.

hielspoor

Iemand die last heeft van hielspoor ondervindt een schietende en zeurende pijn onderaan de hiel, vooral ’s morgens en naar de avond toe. Hielspoor wordt dan ook veroorzaakt door een ontsteking op de voetband die loopt van de onderkant van het hielbeen tot en met de tenen. Het is vaak het gevolg van overgewicht, overbelasting of stijfheid van de achillespees.

De behandeling van hielspoor bestaat uit meerdere onderdelen. Allereerst zijn steunzolen sterk aan te raden, al dan niet in combinatie met ontstekingsremmers (in overleg met de arts). Daarnaast zijn stretchoefeningen van groot belang. In zeldzame ernstige gevallen wordt er gekozen voor een chirurgische ingreep.

holvoet

Een holvoet (medische benaming: pes cavus) is een voetaandoening waarbij de voetboog hoger is dan normaal. Daardoor krijg je een hoge wreef, gespannen voetzolen en een aangespannen achillespees. Bovendien neigen de tenen tot een klauwstand (hamertenen). Omdat de voet op de buitenrand steunt is deze naar binnen gekeerd. Dit alles kan, zoals bij de meeste voetafwijkingen, resulteren in rug-, knie-, heup- en nekpijn.

Een oplossing voor dit probleem? Aangepaste steunzolen bij lichte gevallen of orthopedische schoenen bij zware gevallen. Op die manier wordt de druk op de voet beter verdeeld en gebeurt de afwikkeling van de voet op een juiste wijze.

klompvoet

Een klompvoet (medische benaming: equinovarus) is een aangeboren afwijking. Hier spelen vaak erfelijke factoren een rol. Deze voetaandoening bestaat meestal uit meerdere symptomen. Ten eerste bevindt de voet zich in spitsstand – de voet staat naar beneden gekanteld. Daarnaast is de voet ook naar binnen gekanteld. En ten slotte wijst de voorvoet naar binnen en is de achillespees te kort.

Bij klompvoeten wordt er zo snel mogelijk na de geboorte overgegaan tot masseren, ingipsen en/of intapen van de voeten. Zonder gewenst resultaat moet er worden overgegaan tot een operatieve achillespeesverlenging en/of een middenvoetsbeentjescorrectie. Op latere leeftijd zijn orthopedische schoenen het beste alternatief.

knobbelteen

Bij een knobbelteen (medische naam: hallux valgus) wijkt de stand van de grote teen af van de normale stand. De grote teen begint in de richting van de kleine teen te groeien. Zo ontstaat er een knobbel aan de zijkant van de voet bij de basis van de grote teen. Deze knobbel kan uiteindelijk leiden tot een ontsteking en pijn.

Bij een hallux valgus is de patiënt meestal voorbestemd tot het krijgen van deze afwijking. Het dragen van ongeschikt schoeisel, zoals te smalle schoenen of te hoge hakken, kan bij knobbeltenen sneller leiden tot pijn en ontsteking.

Er zijn drie mogelijke behandelingen voor een hallux valgus. Bij minder uitgesproken knobbeltenen is comfortschoeisel met aangepaste steunzolen voldoende. Bij ernstige gevallen zijn orthopedische schoenen of een chirurgische ingreep de oplossing.

metatarsalgie

Metatarsalgie is een brede benaming voor allerlei voorvoetklachten. Bij deze aandoening ondervindt de patiënt belastingspijn ter hoogte van de bal van de voet, daar waar de tenen beginnen. Eelt op die drukplaatsen is vaak een signaal voor metatarsalgie. De aandoening kan zich ook op andere manieren manifesteren, zoals de ontwikkeling van hamertenen, de dislocatie van een teen, een stressfactuur, … Er zijn verscheidene oorzaken voor deze afwijking: een verkorte achillespees, het doorzakken van de voet, een hallux valgus, bepaalde holvoeten, …

De beste behandeling is een combinatie van het uitvoeren van stretchoefeningen en het dragen van geschikte steunzolen. Bij ernstige gevallen is een chirurgische ingreep te overwegen.

platvoet

Bij een platvoet (medische benaming: pes planus) is de voetboog lager dan normaal. De voetboog is verzakt waardoor hij deels of volledig op de grond rust. Dit kan leiden tot pijn aan de knie, rug of heup. Er bestaan twee soorten platvoeten: soepele en stijve.

Een soepele platvoet, beter bekend als een knikvoet, is op zich niet meteen iets om je zorgen over te maken. Hij wordt veroorzaakt door spanning van de spieren en de onderlinge grootte van de botten. Door een verslapping van de spieren en de banden tussen het onderbeen en de voet knikt de voet naar binnen. Tot de leeftijd van 6 jaar is dit een natuurlijk verschijnsel, daarna horen de voeten een normale stand te hebben. Stijve platvoeten daarentegen zijn vaak het gevolg van een aangeboren afwijking. Verder kan ook reuma of artrose aan de basis van deze voetaandoening liggen.

Een soepele platvoet kan een probleem worden wanneer de spieren en de banden ernstig verslapt zijn en ze op die manier de beenderen niet meer in de correcte stand kunnen houden. Aangepaste steunzolen die de druk beter verdelen, kunnen soelaas bieden. Voor stijve platvoeten is de beste behandeling het dragen van op maat gemaakte orthopedische schoenen.

sesamoïditis

Bij sesamoïditis is er sprake van ontstoken weefsel rondom de sesambeentjes. Deze twee kleine botjes bevinden zich onder het gewricht tussen de grote teen en de voorvoet. Ze spelen een belangrijke rol in de afwikkeling van de voet. De ontsteking kan het gevolg zijn van overbelasting of beschadiging, en kan veel pijn en ongemak met zich meebrengen.

Naargelang de oorzaak, overbelasting of een breuk, zijn er verscheidene oplossingen mogelijk: taping/viltpadding, comfortabel schoeisel met een lage hak en een brede top, maar vooral aangepaste steunzolen zijn een goede remedie.

sikkelvoet

Een sikkelvoet (medische benaming: pes adductus) gaat vaak samen met een hallux varus. Bij deze aandoening wijkt de grote teen af van zijn rechte as naar de andere voet toe.

Als deze varusstand van de grote teen snel wordt opgemerkt, is het intapen van de grote teen de aangewezen behandeling. Verder is aangepast orthopedisch schoeisel met een brede tip en weinig wrijving een goede oplossing. Bij ernstige gevallen is een chirurgische ingreep een optie.

spitsvoet

Bij een spitsvoet (medische benaming: pes equinus) wijkt de stand van de voet af van de normale stand. De stand van de voet ligt in het verlengde van het onderbeen. Deze afwijking kan het gevolg zijn van langdurige bedlegerigheid, een zenuwaandoening of spierziekte. Daarnaast kan een spitsvoet ook worden veroorzaakt door verlamming, of kan hij aangeboren zijn.

Aangepaste oefeningen zijn een goede behandeling, maar in ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep aan het onderbeen noodzakelijk zijn.

spreidvoet

Een spreidvoet (medische benaming: pes planotransversus) kan worden beschouwd als de voorloper van de knobbelteen. Bij een spreidvoet treedt er pijn op in de voorkant van de voet. De oorzaak ligt bij een doorgezakte voorvoetboog en verzwakte middenvoetsbeentjes als gevolg van reuma of een aangeboren afwijking. Andere nefaste factoren zijn slecht schoeisel (hoge hakken, nauwe schoenen, …), lange periodes rechtop staan of overgewicht.

Een spreidvoet kan uiteindelijk resulteren in een knobbelteen. Het is dus van groot belang bij deze aandoening goede schoenen te dragen die de voorvoet ontlasten, met voldoende ruimte, en in combinatie met steunzolen.

stijve grote teen

Bij een stijve grote teen (medische benaming: hallux rigidus) treedt er een verminderde beweeglijkheid in de grote teen op met verstijving tot gevolg. Vaak is artrose in het grote teengewricht de oorzaak.

Een eerste oplossing voor dit probleem bestaat uit op maat gemaakte orthopedische schoenen. De zool van de schoen wordt verstijfd en van een ronding voorzien. Hierdoor plooit het gewricht niet meer tijdens het stappen en gaat de afrol een stuk gemakkelijker. Bij aanhoudende pijn zijn verscheidene chirurgische ingrepen mogelijk.

zenuwbeknelling in de voet

Bij deze aandoening zit er een zenuw bekneld tussen de middenvoetsbeentjes (medische benaming: Morton neuralgie). Dit gaat vaak samen met een spreidvoet, een holvoet of een hallux valgus. Ook hoge hakken kunnen een oorzaak zijn. Wie lijdt aan deze aandoening heeft vaak last van tintelende tenen en stekende pijn in de voorvoet en tenen.

Aangepast schoeisel is aan te raden, maar voornamelijk drukontlastende steunzolen zijn een must. In heel ernstige gevallen kan men een chirurgische ingreep overwegen.